KKK - Kohv

Saatke oma küsimused julgesti aadressile info@kohviliit.ee ja neile vastavad Eesti Kohvisõprade Liidu asjatundjatest liikmed. Küsimused ja vastused avaldame siin ja ka liidu Facebooki lehel eesmärgiga arendada teadmisi kohvitarbimisest.


Ostsime korraga mitu pakki korralikku kohviuba. Osad pakid olid vaakumisse tõmmanud ja osad olid "tavalised" ehk sisaldasid vabalt õhku. Miks see nii on ja kumb on parem või õigem või on mõlemad ok?
Rene (www.boon.ee): Külma saades tekib pakis n-ö vaakum. Pildi oleva Lagenovese pakis on vaba ruumi rohkem kui Gran Salvadoris, selle tõttu peab Lagenovese rohkem külma käes seisma, et ka selle paki seinad tõmbuksid vastu kohvi. See ei ole hea ega halb, see on loodusseadus. Kas pakis rohkem vaba ruumi on hea või halb on ka selline hüpoteetiline küsimus. Kui on korralik ventiil, siis pääsevad gaasid välja ja pole vahet.


- Kohvipaki külge on juba tehases paigaldatud suure truki moodi augusarnane kõva tükk, misasi ja milleks see on?
Rene (www.boon.ee): See on ventiil, mis laseb liigse gaasi (CO2) välja, samas hapnikku sisse laskmata ja mis röstimise järgselt tekib kohvi ubades, et säilitada kohvi maitse ja aroom. Seeläbi vähendatakse eeterlike õlide oksüdatsiooniprotsesse ubade sees, mis kannavad värske kohvi maitset ja aroomi. On odavamaid kohvipakke, kuhu on gaasi välja laskmiseks tehtud lihtsalt väike auk, aga selle tulemusena pääseb ka hapnik pakendisse. Nii nagu näiteks liisub hea vein kaua avatuna seistes, nii kaotab ka kohv oma aromaatsuse ja muud head omadused.


- Kui ostsime kontorisse jaekaubandusest kohviuba ja see sattus olema liiga hapu maitsega, siis kuidas sellist olukorda ennetada, ehk kuidas saada poes aru mis maitseomadustega see uba on?
Rene (www.boon.ee): Sellele küsimusele ei ole ühest vastust, paki peale võib igasuguseid asju kirjutada. Kvaliteetsematel ja serifitseeritud või auhinnatud kohvidel on reeglina kirjeldatud maitseomadused, mida võib usaldada. Näiteks Booni sortimendis olevatel ubadel on kõigil maitseomadused kirjeldatud nii nagu siin joonisel.